Blog
Talent is meer dan een diploma
Persoonlijkheid
Talent selecteren
Hoe zichtbaar ben je nu eigenlijk?
Onderwijsinstellingen investeren dagelijks in de kennisontwikkeling van jonge mensen. Ze begeleiden hen in hun groei, toetsen vaardigheden en bereiden ze inhoudelijk voor op de volgende stap. Maar er is één vraag die we steeds vaker stellen: hoe zichtbaar is het talent van onze studenten buiten hun studie?
Want de realiteit is dat een diploma allang niet meer het enige is waar werkgevers naar kijken. Ze zoeken mensen die initiatief nemen, zich kunnen onderscheiden, en in staat zijn om hun eigen ontwikkeling richting te geven. En juist dát talent blijft soms onder de radar.
De brug tussen studie en arbeidsmarkt
Ons onderwijs heeft niet alleen de taak om kennis over te dragen, maar ook om studenten te begeleiden in het zichtbaar maken van hun potentieel. Denk aan soft skills, persoonlijke interesses, maatschappelijke betrokkenheid of leiderschapservaring—kwaliteiten die vaak niet in het curriculum zijn vastgelegd, maar wél doorslaggevend kunnen zijn op de arbeidsmarkt.
Toch blijkt het voor veel studenten lastig om dit zelf te vertalen naar een krachtig profiel. Ze beschikken wel over het talent, maar weten het nog niet altijd te benoemen, te laten zien of in te zetten in een professionele context.
Hoe maken we dat talent zichtbaar?
Integreer loopbaanontwikkeling actief in het onderwijs. Niet als bijvak, maar als rode draad door de opleiding heen.
Stimuleer zelfreflectie op een verfrissende wijze. Laat studenten ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hen onderscheidt—vanaf jaar één en zet in op een verrassende methode voor nu en de toekomst.
Maak LinkedIn en personal branding onderdeel van je lesprogramma. Het zijn essentiële tools in de wereld van nu.
Werk nog meer samen met het werkveld. Organiseer ontmoetingen tussen studenten, bedrijven en professionals, zodat er waardevolle netwerken ontstaan nog vóór het afstuderen. Niet alleen stage, projecten of afstuderen maar vul het creatief in en schuw “commerciële” bedrijven niet (zoek hierin de balans naar het wederzijdse doel in belang van de student).
Samen zorgen we dat talent gezien wordt
Een waardevolle samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bijvoorbeeld IVY Works ontstaat vanuit de behoefte om die brug naar de arbeidsmarkt te versterken. In deze gezamenlijke aanpak bieden we studenten kansen om zichzelf te ontdekken en hun kwaliteiten zichtbaar te maken in échte en naar échte werkomgevingen.
We zetten in op een game-based aanpak die studenten meer inzicht geeft in hun eigen talenten, drijfveren en werkwaarden. Deze methode biedt een frisse, objectieve kijk op wie iemand is naast de harde skills. Studenten ontdekken verrassende inzichten over zichzelf—denk aan leiderschapsstijl, motivaties, werkwaarden en voorkeuren in samenwerking—die vaak niet naar voren komen in meer traditionele assessments.
Voor werkgevers levert dit waardevolle informatie op. Zij krijgen een rijker, menselijker profiel van toekomstige sollicitanten en kunnen veel gerichter selecteren op culturele fit, potentieel en ontwikkelbaarheid. Zo halen ze méér uit het arbeidsmarktaanbod én uit hun sollicitatiepotentieel.
Want talent is er genoeg. De vraag is: zien we het, benutten we het, en helpen we het op weg?
Meer weten over deze gemeenschappelijke aanpak of de aanpak op zichzelf? Mail me gerust titjana@ivyworks.nl . Verkennend en inspirerend is het doel!
– Titjana Brillenburg Wurth