Blog
Afstand tot de arbeidsmarkt achterhaald?
Recruitment
Slimme software
Hebben mensen een afstand tot de arbeidsmarkt of heeft de arbeidsmarkt een afstand tot het talent in de samenleving?
We spreken steeds over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gek eigenlijk, hiermee leg je het probleem bij het individu. Als samenleving moeten we met elkaar de taken verdelen om het werk gedaan te krijgen. Daarnaast hebben we vastgelegd dat iedereen recht op werk of arbeid heeft. Het is dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Voor welke benadering en benaming je ook kiest, feit blijft dat er een gat te dichten is. Welke drie stappen kunnen we zetten om talent en arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen?
1. Objectief talent meten
Laat mensen objectief hun talent leren kennen. Zorg voor de data die nodig is om antwoorden te formuleren op de vragen als ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik’. Het is niet altijd vanzelfsprekend om deze antwoorden paraat te hebben, zeker niet voor mensen die in hun jeugd onvoldoende gestimuleerd zijn, geen opleiding hebben afgerond of niet op een passend niveau terecht zijn gekomen door allerlei omstandigheden. Door helder inzicht te krijgen in breincapaciteit, emotionele intelligentie, persoonlijkheid en waarden, groeit zelfvertrouwen en vergroot het perspectief. In de praktijk zien we dat mensen met dit inzicht, dit beter verwoorden naar een potentiële werkgever. Aan de ene kant wat hun kracht is, maar ook de dingen waar ze wellicht ondersteuning bij nodig hebben.
2. Begeleiding zonder vooroordelen
Zorg dat de begeleiders (klantmanagers, jobcoaches, werkconsulenten) ook objectief het talent van de mensen die ze begeleiden leren kennen. Hoe kom je erachter wat iemand daadwerkelijk kan, wanneer iemand geen opleiding heeft afgerond, weinig werkervaring heeft of uit een land komt met hele andere werksoorten? Je bent afhankelijk van wat iemand zelf vertelt (subjectief) en je eigen oordeel (met groot risico op bias en (onbewuste) vooroordelen). Het duurt dan vaak vele gesprekken om alles in beeld te krijgen, als dat al lukt. Data toevoegen aan de voorkant, zorgt voor directe diepgang in de gesprekken en een versnelling van het traject.
3. Goede profielen
Help werkgevers om de juiste profielen op te stellen. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de snelle veranderingen van werk, moeten we op een andere manier naar rollen en functies kijken. Door voor specifieke taken aan te geven welke vaardigheden er nodig zijn, kan er een juiste match gemaakt worden met iemand die die vaardigheden bezit, maar die je wellicht eerst niet zou benaderen omdat die persoon bijvoorbeeld niet ‘de juiste’ opleiding heeft afgerond. Daarnaast wordt inzichtelijk waar het eventueel niet past, waarmee door bijvoorbeeld jobcarving iemand ingezet kan worden die daar wel toe in staat is.
Afstand overbruggen
Door de handen ineen te slaan en samen met partners te experimenteren, bouwen we een brug. De eerste stappen hebben we al gezet. Wil je meedoen? Of heb je zelf een stukje van de brug in de handen? Ik praat er graag met je over !
Dionne van der Straten