Blog
Werkt jouw organisatie al ‘skills-based’?
Strategisch advies
Talentmanagement
De arbeidsmarkt verandert razendsnel, maar veel bedrijven blijven vasthouden aan diploma’s als belangrijkste criterium. Dit leidt tot een mismatch: werkgevers zoeken kandidaten met de juiste papieren, terwijl veel talent met de juiste vaardigheden onbenut blijft. Maar liefst 30% van de medewerkers voelt zich niet optimaal ingezet (TNO, 2024). Tijd om anders te kijken naar selectie en talentmanagement! Overheden stimuleren deze omslag al, zoals met “The European Year of Skills 2023”. Waarom veranderen?
Allereerst is er een gebrek aan de juiste skills voor de toekomst. 52% van de CEO’s maakt zich zorgen over een tekort aan vaardigheden in hun organisatie (PWC, 2024). Tegelijkertijd zoeken medewerkers werk dat écht bij hun talenten en waarden past, wat hun welzijn en productiviteit verhoogt (Oltshoorn & Roeters, 2023). Dit is interessant een arbeidsmarkt van krapte. Zowel de overheid als organisaties bevestigen dat er een nieuwe aanpak nodig is, waarbij diploma’s niet de enige maatstaf zouden zijn om de kennis en kunde van mensen te beoordelen (Fuller, Langer & Sigelman, 2022).
Wat levert een skills-gerichte aanpak op?
In een snel veranderende omgeving, biedt een skills gerichte benadering kansen op het gebied van aantrekken en behouden van talent. We vatten het samen in vier duidelijke voordelen.
Aantrekken van divers talent. Een focus op vaardigheden in plaats van traditionele kwalificaties zoals diploma’s of werkervaring maakt het mogelijk om een breder scala aan kandidaten aan te trekken. Dit bevordert diversiteit en inclusie omdat het kansen biedt aan mensen met verschillende achtergronden en ervaringen. Daarnaast bevordert een divers team, indien er ruimte voor wordt gemaakt, ook bij aan creatief probleem oplossen en innovatie.
Behouden van medewerkers. Aannemen op basis van skills voorspelt een betere jobfit dan aannemen op cv, wat ook positief is voor het behouden van medewerkers. Uit onderzoek van BCG blijkt dat medewerkers die aangenomen zijn op basis van skills 9% langer bij de organisatie dan bij een traditionele werving. Medewerkers voelen zich meer gewaardeerd en gemotiveerd wanneer hun specifieke vaardigheden en talenten erkend en benut worden. Ook dit heeft een positieve invloed op retentie.
Wendbaar en aanpassingsvermogen . Organisaties die een skills-based benadering hanteren, zijn beter in staat om flexibel en snel te reageren op veranderende marktbehoeften. Organisaties kunnen inzetten op tekorten aan skills, door het ontwikkelingsprogramma daarop aan te passen. Medewerkers kunnen gemakkelijker van rol wisselen binnen de organisatie op basis van hun skills, wat zowel persoonlijke groei als organisatorische flexibiliteit bevordert. Hierdoor kunnen er ook snel teams worden samengesteld om aan veranderende projectvereisten te voldoen.
Efficiënter wervingsproces. Een gerichte selectie op skills, leidt tot hogere kwaliteit van werving en een duurzaam dienstverband. Een efficiënter werving- en aanname proces betekent ook lagere kosten, aangezien de tijd die besteed wordt aan het vinden van de juiste kandidaat wordt verminderd.
Hoe implementeer je een skillsgerichte aanpak?
Ontdekken van skills. Identificeren van kritieke vaardigheden en herontwerpen van functieprofielen. Een van de grootste uitdagingen is de complexiteit van het identificeren en meten van vaardigheden. Dit kan op verschillende manieren zoals; het 9-grid model, STARR methode, of talentscans/assessments. Met game-based assessments kun je talent objectief in kaart brengen.
Ontwikkelen van skills. Het in kaart brengen van skills maakt het mogelijk om op maat gemaakte ontwikkeltrajecten te creëren. Bij nieuwe medewerkers kan een aangepast inwerkprogramma de tijd tot productiviteit versnellen. Ook voor leiderschapsprogramma’s of teamontwikkeling is het in kaart brengen van de skills gap een succesvolle manier om talent naar vermogen in te zetten.
Integreren van skills. In deze fase is de skills-based benadering geïntegreerd in de cultuur, besluitvormingsprocessen en strategische doelstellingen. Medewerkers worden gestimuleerd om nieuwe rollen te ontdekken, diverse ervaringen op te doen en professioneel te groeien binnen de organisatie. Data die inzicht geeft in beschikbare skills kan gebruikt worden voor strategische personeelsplanning en bevorderen van interne mobiliteit.
Case Study. Een internationale bank liet 300 medewerkers een skills analyse liet doen en heeft daarmee inzichtelijk gemaakt welke cruciale skills ontwikkeling vragen. De bank kon op deze manier de medewerkers binnen 3 maanden opleiden op skills die kritisch zijn in de transitie naar toekomstbestendige rollen. Volgens hun eigen inschatting zouden ze met deze actie 80% in tijd besparen voor het zoeken naar specifieke kandidaten en hebben ze hiermee €20.000 aan recruitmentkosten bespaart per medewerker.
Conclusie
Een skillsgerichte strategie helpt organisaties en medewerkers groeien. Het leidt tot betere matches, een flexibeler personeelsbestand en een efficiënter wervingsproces. Begin met een pilot en ontdek hoe skills jouw organisatie kunnen versterken!
En nu?
IVY Works helpt bedrijven met talentontwikkeling via game-based assessments, coaching en strategische data-analyses. Benieuwd hoe dit werkt voor jouw organisatie? Laten we in gesprek gaan!
Bronnen:
Geschreven door Maartje Rodenhuis. Connect via https://www.linkedin.com/in/maartje-rodenhuis-16571996/ of mail naar maartje@ivyworks.nl.