Blog
Recruiter, hoe bewust ben jij je van je vooroordelen?
Recruitment
Talent selecteren
Ja je leest het goed, recruiters hebben vooroordelen. In dit blog bespreken we wat die onbewuste vooroordelen zijn en waarom het belangrijk is om je hiervan bewust te zijn, met name in het recruitment proces. Ook lees je hoe je deze onbewuste beoordelingen kunt elimineren.
Wat zijn onbewuste vooroordelen?
Dagelijks neemt ieder mens honderden beslissingen over anderen die gebaseerd zijn op vooroordelen. Deze oordelen ontstaan al op jonge leeftijd. We leren om mensen in bepaalde hokjes te stoppen, zodat ons leven overzichtelijk blijft en we situaties goed kunnen inschatten. Vaak is dit onschuldig, zoals het oordeel dat vrouwen zorgzaam zijn en mannen goed met computers. Het is handig om dit te doen, maar anderzijds kan het ook gevaarlijk zijn, omdat deze beoordelingen vaak negatief zijn. We zijn geneigd om positieve vooroordelen te hebben over mensen die op ons lijken en negatieve vooroordelen over de mensen die anders zijn. NPO-focus beschrijft dit mooi in het artikel “Hoe bewust ben jij je van je vooroordelen” .
Vooroordelen in recruitment
Ook binnen het recruitmentproces hebben we te maken met onbewuste beoordelingen; de zogeheten recruiter bias. Tijdens een studie van PNAS werden mensen uitgenodigd om een aantal sollicitanten te beoordelen. De kandidaten kregen random een vrouwelijke of mannelijke identiteit. Het volgende werd geconcludeerd:
De mannelijke kandidaten werden beter gekwalificeerd dan de vrouwelijke kandidaten;
De deelnemers waren eerder geneigd om mannelijke kandidaten aan te nemen in plaats van vrouwelijke kandidaten;
De mannelijke kandidaten kregen een hoger startsalaris aangeboden dan de vrouwelijke kandidaten;
Ze waren bereid om meer te investeren in de ontwikkeling van een mannelijke kandidaat dan in de ontwikkeling van een vrouwelijke kandidaat.
Het is duidelijk: hier zijn onbewuste vooroordelen in het spel. De deelnemers hebben de vrouwen niet opzettelijk uitgesloten vanwege hun geslacht. Toch gebeurt dit ook regelmatig in echte wervingssituaties. Dan hebben deze oordelen invloed op het wervingsbesluit, de loopbaanontwikkeling en het salaris van de kandidaten. Het kan zelfs zo zijn, dat niet de beste kandidaat gekozen wordt, maar de kandidaat die het beste bij de positieve vooroordelen van de beslisser past. Uit onderzoek blijkt dit veelvuldig te gebeuren. regelmatig heeft dat ‘bad hires’ als resultaat.
Waarom moeten bedrijven streven naar het minimaliseren van vooroordelen?
Een eerlijk sollicitatieproces helpt in het bereiken van het imago van een geloofwaardige werkgever. Die ‘employer branding’ is belangrijk om te kunnen strijden voor het schaarse talent. Maar dat is niet het enige. Bedrijven met een grote diversiteit aan werknemers hebben een grotere kans op betere financiële resultaten, volgens een recent McKinsey rapport . Een recent onderzoek laat zien dat 67% van alle sollicitanten in een divers team wil werken.
Kunnen we vooroordelen tijdens het recruitmentproces verminderen of zelfs verwijderen?
De opkomst van Artificial intelligence (AI) biedt een effectieve oplossing om vooroordelen te verminderen. “Het gebruik van AI is zuiver, omdat AI zich geen zorgen hoeft te maken over vooroordelen, omdat die er niet zijn” zegt Dr. Boris Altemeyer, voormalig CSO van Cognisess in dit artikel in Information Age.
De inzet van AI in het recruitmentproces zorgt voor een vermindering van het aantal vooroordelen. Het proces zal hiermee eerlijker verlopen en zowel organisatie als medewerker heeft hier baat bij. Je streeft naar de juiste persoon op de juiste plek en in het juiste team.
Deze kennis inzetten?
IVY works helpt organisaties om vooroordelen te verminderen in het recruitmentproces. Met ons People Analytics Platform brengen wij talent in beeld op basis van data – dus zonder vooroordelen. Met deze vorm van datagedreven recruitment selecteer je jouw kandidaten op een objectieve manier op basis van skills, persoonlijkheid en drijfveren. Je bespaart op wervingskosten en voorkomt bad hires. Maak op een laagdrempelige manier kennis met datagedreven recruitment met de IVY Talent Match.
Meer over Talent Match