Verhalen
De ontwikkelingen van talentbedrijf Caparis
Sociaal Ontwikkelbedrijf
Sociaal Ontwikkelbedrijf Caparis staat niet stil. De Friese organisatie ontwikkelt van een sociaal werkbedrijf naar een talentbedrijf, waarin de doelgroep met een arbeidsbeperking hun talent optimaal kan ontdekken en inzetten. Onderdeel daarvan is het inzetten van game-based assessments om talent in beeld te brengen. Hierover spraken we met Pytsje van der Meer, Manager Re-integratie en Detacheringen.
Pytsje: “Op dit moment brengen we met een aantal testen wat deelgebieden in kaart. Maar daarmee krijgen we nog geen volledig plaatje. De meeste informatie halen we uit de gesprekken. Daar zit ook wat subjectiviteit in.”
Kun je daar wat meer over vertellen?
“Wanneer je de beoordeling alleen baseert op gesprekken, is er een kans dat je niet alle informatie krijgt. Het is namelijk aan de ene kant afhankelijk van de begeleider, hoe goed diegene doorvraagt en een beeld schetst van de mogelijkheden. Maar daarnaast is het ook afhankelijk van de kandidaat, het gaat vaak over wat iemand al kent of leuk vindt. Dan is het eigenlijk trial en error: lijkt schoonmaak je leuk? Probeer dat dan maar eens. Daardoor krijgen we relatief vaak een teleurstelling dat iets niet lukt. Dat willen we gaan voorkomen.”
En toen kwamen jullie bij game-based assessments?
“Ik ben zelf een voorstander van testen, omdat je dan iemand op een andere manier naar zichzelf laat kijken. Je hebt het zelf ingevuld, dus jouw resultaten komen eruit. Dat doet wel iets anders met je motivatie dan wanneer iemand jou komt vertellen dat je iets moet proberen. We wilden niet zelf iets nieuws gaan ontwikkelen, dat duurde te lang. Toen kwamen we bij de game-based assessments van IVY Works. We zien dat het werkt bij andere Sociaal Ontwikkelbedrijven en waren daar ook benieuwd naar.
Voor welke doelgroep gaan jullie het inzetten?
“We gaan het breed inzetten. Aan de ene kant voor nieuwe instroom, zodat je vanaf de start meer kan focussen op talent, onderzoeken en uitdagen. Aan de andere kant gaan we het ook inzetten voor een bestaande groep, waaronder mensen in de Sociale Werkvoorziening die al een langere tijd in dezelfde functie zitten. Ook voor hen is het belangrijk om te onderzoeken of ze goed op hun plek zitten.”
Wat hoop je dat het jullie oplevert?
“Een stukje objectiviteit en dat je nieuwe inzichten kunt geven. Wij hebben bijvoorbeeld een elektro-afdeling. Dat is erg fijn motorisch werk. Eigenlijk heel geschikt voor vrouwen, om te solderen bijvoorbeeld. Alleen het is niet een beroep waar vrouwen vanuit school, de maatschappij of hun sociale omgeving als eerste aan denken. Simpelweg omdat ze zichzelf niet associëren met een technisch beroep. Ik hoop dat we met de assessments inspiratie kunnen geven over het soort werk en wat voor werkomgeving dat bij iemand past.”
“Zo maken we steeds meer de verandering van sociaal werkbedrijf naar talentbedrijf door”
“Daarnaast willen we ook kijken naar de data die we verzamelen over de kandidaten. Op een gegeven moment kun je dat namelijk ook gebruiken om inzage te krijgen in waar we mensen plaatsen. Zitten ze goed op hun plek? Is er voldoende werkaanbod? Zo maken we steeds meer de verandering van sociaal werkbedrijf naar een talentbedrijf door.”
Ook benieuwd naar hoe game-based assessments kunnen bijdragen aan jouw organisatiedoelen? We vertellen er graag meer over! Plan hier vrijblijvend een demo in.