Verhalen
Regie over eigen ontwikkeling
Sociaal Ontwikkelbedrijf
Ontwikkeling centraal zetten, dat is waarmee Probedrijven zich positioneert. Het Sociaal Ontwikkelbedrijf in Schagen ziet als geen ander in dat het belangrijk is om hun medewerkers de regie te laten voelen over hun vervolgstappen. Om dit te bevorderen zet Probedrijven game-based assessments in. We spraken met Geert van Heijster, HR-manager over deze en andere innovatie stappen.
Geert: “We gaan met onze medewerkers in gesprek om te inventariseren waar en hoe ze in het werk staan. Wat gaat er goed? Waar is nog behoefte aan? In die gesprekken ligt de nadruk op ontwikkeling. We kijken meer hoe we de medewerkers kunnen laten groeien; intern, naar een opleiding of naar regulier werk extern. Daarvoor maken we nu gebruik van een werksimulatie en observatie. Dan ligt de grootste input nog bij ons, wij vullen dit voor hun in. Door middel van de game-based assessments en de VR-brillen [van Stichting STIP ], betrekken we ze meer bij het proces. Dat vergroot motivatie.
Je legt dus een stukje verantwoordelijkheid bij de kandidaat om daar zelf actief mee bezig te gaan?
“Ze worden veel meer eigenaar van hun eigen ontwikkelproces. Natuurlijk is het aan ons om ze daarin ook te faciliteren en daarop in te spelen, maar het gaat er met name om dat ze vanaf de eerste stap zelf aan zet zijn. En dat we samen met hen dat proces verder vorm en inhoud kunnen geven.”
Hoe is de samenwerking met de game-based assessments ontstaan?
“Ik heb ervan gehoord vanuit onze sector organisatie Cedris. Meerdere sociaal ontwikkelbedrijven werken er al mee. Met onder andere Weener XL ben ik in gesprek gegaan om te kijken hoe zij het inzetten, ook de combinatie met de VR-brillen. Mede door hun enthousiasme, werd ik alleen nog maar enthousiaster om het daadwerkelijk door te zetten. Met name het speelse karakter waarmee je de talenten in kaart brengt sprak mij aan. Ik denk dat het goed aansluit bij de belevingswereld van onze kandidaten. Veel meer dan de traditionele manier van assessen.”
Wat hoop je te bereiken met de inzet van de game-based assessments?
“Ik hoop op een veel grotere motivatie of intrinsieke betrokkenheid van de medewerkers bij hun eigen proces. En dat die betrokkenheid ook naar externe partijen zichtbaar wordt, zoals gemeentes en scholen. Dat ook externe partijen de toegevoegde waarde zien van het instrument. En nogmaals, waarbij de kandidaten zelf veel gemotiveerder worden om hun eigen traject in hand te nemen.
Ik geloof dat dat echt kan gaan werken. Het proces is veel meer is dan wat wij allemaal als professionals vanuit onze goede bedoeling over de medewerkers zeggen. Maar het gaat er uiteindelijk om dat ze uiteindelijk zelf inzichten krijgen in hun mogelijkheden en daar keuzes in maken in welke vervolgstappen ze willen zetten. Het blijft een instrument, geen doel op zich. Maar juist een instrument dat ontzettend helpt om mensen in beweging te krijgen richting een vervolgstap.
Ook benieuwd naar hoe game-based assessments kunnen bijdragen aan jouw organisatiedoelen? We vertellen er graag meer over! Plan hier vrijblijvend een demo in.