Blog
Drie redenen waarom men nog niet datagedreven werkt
Recruitment
Slimme software
In vakgebieden als marketing, verkoop, finance en de ingenieurswereld is het heel gebruikelijk om met data te werken. Meten is immers weten. Data onderbouwt of de juiste keuze wordt gemaakt of een investering voldoende heeft opgebracht. Toch is datagedreven werken in HR en recruitment nog helemaal geen normale gang van zaken. En dat terwijl medewerkers binnen organisaties zowel voor de grootste opbrengsten zorgen, als de grootste kostenpost zijn.
De technieken zijn er inmiddels om onze keuzes om een kandidaat of medewerker te selecteren of promotie aan te bieden datagedreven te onderbouwen. Door de inzet van game-based assessments bijvoorbeeld, die meteen in het begin van een traject worden ingezet voor een eerlijk en objectief proces. Maar waarom doen we dat dan niet? Uit gesprekken met organisaties zien we drie belangrijke redenen.
Onbekend maakt onbemind
Het kan soms best spannend zijn om de overslag te maken naar een helemaal nieuwe manier van werken. En al helemaal als je opeens met onbekende data aan de slag moet. Men is vaak bang dat het heel ingewikkeld is, je weet namelijk niet zo goed waar je aan begint. Dit is niet zo gek, zoals met veel in het leven: alle begin is moeilijk! Maar het levert de organisatie uiteindelijk veel meer op, vooral met goede begeleiding of training.
Data is duur
“Datagedreven werken, dat zal wel duur zijn”, dan moet je namelijk mensen opleiden, nieuwe systemen aankopen, data verzamelen, kandidaten een assessment laten maken. Men denkt vaak dat datagedreven recruitment veel prijziger is dan traditioneel recruitment. Dit is een misvatting, zeker als je bedenkt dat met het aanbieden van pre-assessments het talent van je sollicitanten uitgebreid wordt onderzocht. Je krijgt dus voor je iemand spreekt al een veel completer beeld. Daarnaast is een game-based assessment vele malen goedkoper dan iemand een dag naar een assessmentlocatie te sturen of vele sollicitatiegespreken te voeren om tot de kern te komen. Datagedreven werken draagt ook bij aan een lager verloop, wat ook kosten bespaart.
Gewenning en gewoonte
Een derde reden is dat we gewend zijn om op een bepaalde manier te werken. We werken al jaren met dezelfde methodes; een cv, motivatiebrief, de STAR methodiek, assessment op locatie. Dan is het een hele opgave om je collega’s over te krijgen om op een andere manier te werken. Echter, zulke recruitmentmethodes kunnen minder goed voorspellen of een kandidaat echt geschikt is. Als je collega’s eenmaal inzien wat datagedreven werken hen op kan leveren, dan willen ze niet meer terug.
Meer weten over datagedreven werken? Met een impactsessie geven wij inzicht in hoe jij data in kan zetten in jouw organisatie.
Pascalle Ligtenberg